Gammal äppelpaj

  • Portioner:
  • Cirka tid: 45 min

Ingredienser

Tillagning

Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjölet och sockret.

Tillsätt vatten och tryck ihop alltsammans till en deg.
Låt vila i kylen i ca. 20 min.

Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut hälften av degen och klä en smord pajform, 20 cm, eller en gjutjärnspanna.

Nagga med en gaffel och förgrädda skalet i ca. 10 min.
Låt svalna.

Klyfta och skär äpplena i grova kuber, behåll skalet på,

Vänd äpplena i socker, kryddor och smält smör och blanda ordentligt.

Fyll formen med äpplena, gärna då att det nästan svämmar över.

Kavla ut resten av degen och placera som ett lock över formen.
Nyp fast kanterna ordentligt och skär några lufthål i skalet så att ångan jan komma ut,

Sätt in pajen i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
Grädda pajen i 25-35 min eller tills den fått fin färg och verkar ha sjunkit ihop något.

Låt pajen svalna ordentligt innan den skärs upp.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.