Vaniljkex

  • Portioner:
  • Cirka tid: 120 min

Det är ju så gott med småkakor… Så idag blev det en omgång Vaniljkex. I detta receptet skriver jag ingredienserna i gram och inte i dl. Anledningen till det är att exempelvis så väger 1 dl strösocker mer än 1 dl florsocker och det är i detta recept viktigt att få exakt 100 g av båda.

Ingredienser

Tillagning

Du behöver:
Kavel
Plastfolie
Kakmått
Köksvåg

170 grader, 10-13 minuter, mitten av ugnen

Gör så här:
1. Mät upp torrvarorna och häll i en bunke.
2. Knäck ner äggen.
3. Dela smöret i mindre bitar och lägg ner det i bunken.
4. Arbeta ihop degen snabbt.
5. Plasta in degen i plastfolie och lägg den i kylen där den ska vara minst en timme.

6. Starta ugnen på 170 grader och ta fram plåtar du täcker med bakplåtspapper.
7. Ta fram degen från kylen och skär av 1/3 av degen. Lägg tillbaka den större delen i kylen. Anledningen till det är att degen är svårare att arbeta med när den är varm.
8. Lägg en bit plastfolie på vasken och placerad degbiten på den. Ta en ny bit plastfolie och lägg ovanpå degen. Kavla sedan degen. Kavla tills degen är 5 mm tjock. Ta då bort den översta biten folie.
9. Ta fram ditt kakmått och stansa ut så många kakor du kan utav degen. Ta bort den överblivna degen och lägg åt sidan. Flytta kakorna från foliet till plåtarna.
10. Ta den överblivna degen och tryck ihop till en klump. Lägg klumpen på den understa foliebiten och lägg den andra folien ovanpå och upprepa kavlingen och ta ut nya kakor. Fortsätt på samma sätt med resten av degen.
11. Grädda en plåt åt gången mitt i ugnen 10-13 minuter. Kakorna ska börja få lite färg. Låt kakorna svalna några minuter på plåten och lägg sedan över dem på galler där de får svalna helt.

Du gillar kanske också

Receptet av PetraRosenberg Antal recept: 12 st

30+ boende i nordöstra Skåne