Surdegskultur

  • Portioner:
  • Cirka tid: 0 min

Ingredienser

Tillagning

Dag 1:
Värm en liten keramikskål med hett vatten.
Det är bra om kärlet håller kvar värmen ett tag efter att mjöl och vatten har blandats.
Rör ut honungen i vattnet.
Blanda sedan i mjölet tills alla klumpar har löst sig.
Täck skålen med plastfolie och ställ den på ett varmt ställe.

Dag 2: morgon
Häll vattnet i blandningen från föregående dag och blanda i rågmjölet.
Rör runt och täck med plastfolie.

Dag 2: kväll
Upprepa samma process som dag 2 morgon.

Dag 3: morgon
Upprepa ännu en gång samma process.

Dag 3: kväll
Nu är surdegskulturen färdig att användas.
Ta undan ca. 1 dl surdegskulturen när du börjar baka.
Lägg den i en glasburk och förvara i kylen.
Om det dröjer mer än någon vecka till nästa bak så går det bra att gryta in surdegskulturen.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.