Kokosglass

  • Portioner:
  • Cirka tid: 300 min

Använd gärna glassmaskin!

Ingredienser

Tillagning

1. Vispa äggulor och socker i en skål tills blandningen är ljus och luftig.

2. Koka upp grädde, mjölk, kokosmjölk och honung i en stor, tjockbottnad kastrull.

3. Vispa ner den varma gräddblandningen, lite i taget, i äggulesmeten och blanda väl. Häll tillbaka allt i kastrullen.

4. Ställ kastrullen på mellanvärme och rör om konstant med en slev tills smeten börjar tjockna. Den får inte bli varmare än högst 80 grader och absolut inte koka, då koagulerar äggen. (Om du önskar, tillsätt kokosflingor i blandningen.)

5. Snabbkyl kastrullen i iskallt vattenbad.

6. Täck över med lock och låt stå i kylskåpet i några timmar.

MED GLASSMASKIN:
---------------------------------------------------------------------
* Mixa smeten med en stavmixer eller visp innan den hälls över i glassmaskinen, då får glassen bättre konsistens.

* Kör smeten i glassmaskinen tills glassen känns smidig och fast. Serverar direkt som mjukglass eller packa glassen i en plastlåda med lufttätt lock och låt stå i frysen tills glassen är färdigfryst, minst 4 timmar.

UTAN GLASSMASKIN:
---------------------------------------------------------------------
Det blir lite mer jobb utan en glassmaskin...

* Ställ en rostfri skål i fyrsen, den skall vara kall när du häller över glassmeten i den.

* Häll över den kalla glassmeten i den iskalla skålen. Täck över med plastfolie och låt den stå i frysen i en timme.

* Ta ut skålen och ta bort plastfolien och mixa snabbt med en elvisp i 1-2 minuter. Täck över med plastfolie igen och ställ omedelbart tillbaka skålen i frysen igen. Jobba fort! Annars smälter glassen.

* Gör om samma sak 3-4 gånger tills glassen är färdigfryst. Ungefär 1 gång i timmen.

Du gillar kanske också

Receptet av LeChef Antal recept: 219 st

Lagar mat lite nu och då :D