Ugnspotatis a la Jamie Oliver

  • Portioner:
  • Cirka tid: 100 min

För ett tag sedan såg jag ett program med Jamie Oliver där han gjorde ugnsrostade potatisar. Det såg gott ut så jag gjorde ett eget försök. Till potatisen hade vi ICAs färska baconburgare, kokta morötter och en kall vitlökssås. Burgarna kommer aldrig mer in i detta hemmet. Usch säger jag bara. Potatisen var god, men är den värd allt besväret? Tveksamt..

Ingredienser

Tillagning

4 portioner, 10+30+40 minuter. 200 grader, mitten av ugnen.

Gör så här:
1. Starta ugnen på 200 grader och placera gallret i mitten av ugnen.
2. Skala potatisen och skölj den i kallt vatten.
3. Dela potatisarna så att de är jämnstora.
4. Lägg potatisarna i en gryta och häll över kallt vatten. Tillsätt salt och sätt dem på kokning.
5. Koka potatisen 10 minuter. Häll av vattnet och låt dem torka 2-3 minuter.
6. Ta fram en ugnsform och häll ut flytande smör i botten på formen. Lägg ner potatisen, salta och peppra.
7. Sätt in i ugnen och låt dem vara där i 30 minuter.
8. Ta ut potatisen och tryck till dem med en potatisstöt. Blanda ihop några matskedar flytande smör med 3 pressade vitlöksklyftor och lägg en klick av blandningen på varje potatis.
9. Sätt in formen i ugnen igen och låt vara där i 40 minuter.

Potatisen får en seg/hård skorpa och är alldeles fluffig inuti. Gott. Men värt allt krångel? Nja..

Såsen:
1. Häll creme fraishe i en skål.
2. Pressa ner vitlök.
3. Krydda med grillkrydda.
4. Rör om och låt stå kallt till servering.

Du gillar kanske också

Receptet av PetraRosenberg Antal recept: 12 st

30+ boende i nordöstra Skåne