Provensalsk Oxfilé med basilikasås

Language :
Image source: Min kamera
Uploaded by: LeChef
Recipe created by: LeChef 41 years Man
Recipe source: Kokbok
Views: 2749

Author comment:

Vi provade även byta vermouth mot torr sherry och det blev gott det med!
Portions: 4 Cooking time: 60 min
Ingredients
Instruction (60 min)
1. Putsa och skär oxfilén i två lika stora bitar. Ställ varje bit på högkant och platta ut var och en till 3-4 cm tjocka biffar. Gnid in köttet med timjan, rosmarin och peppar. Pensla med olja. Låt köttet ligga i rumstemperatur medan tillbehören tillagas.

2. Sätt ugnen på ca 250 grader.

3. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och ringla över lite olivolja. Sätt in i mitten av ugnen.

Sås:
-----------------------------------------------------
4. Ta bladen från basilikan. Blanda ihop bladen med smör och cayennepeppar (tex med stavmixer). Koka upp vermouth, buljongtärning och creme fraiche i en kastrull. Häll smörblandningen i kastrullen och blanda noga. Låt koka upp. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och vispa i såsen. Låt koka ca 2 min.

Tomater:
-----------------------------------------------------
5. Halvera tomaterna och lägg den i en ugnssäker form. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlöken med bröd och persilja. Strö blandningen på tomaterna och lägg en klick smör på varje. Tillaga högt upp i ugnen tills toppingen fått fin färg, ca 8 min.

6. Krydda köttet med salt och grilla eller stek i en grill- eller stekpanna eller på utegrill 2-4 min på varje sida (beroende på hur rött ni vill ha köttet). Skär köttet i skivor på snedden och fördela på varma tallrikar.

7. Medan köttet grillas koka snabbt upp sockerbönor och edamamebönorna.

8. Servera med sås och tomater samt helstekta små potatisar, lätt kokta sockerbönor och edamamebönor.
Receptet är utskrivet via Receptplatsen.se