Tårta med choklad och Björnbärsmousse

Language :
Image source: Mina Bilder
Uploaded by: Anighean3
Recipe created by: Anighean3 43 years Woman
Recipe source: Mitt eget
Views: 3159

Author comment:

Saftig tårta med vuxen smak. Själva kakan är bäst om den görs dagen innan. Så den egentliga tiden blir längre än angivet.
Portions: 15 Cooking time: 90 min
Ingredients
Instruction (90 min)
Smält smöret. Vispa upp ägget för hand och rör ner sockret. Sikta ner mjölet, bakpulver, kakao och vaniljsocker, och blanda väl. Blanda det smälta smöret med hett vatten och rör ner i smeten.
Häll i en smord och mjölad (använder mjöl istället för ströbröd för en slätare yta på kakan) springform, en 24 centimeters form ger en lagom hög kaka.
Grädda i ca 40 minuter vid 175 grader.
Låt kakan svalna ordentligt innan den delas på mitten.
Under tiden blötlägg gelantinet, och värm björnbärsmarmeladen, alternativt kan frysta björnbär blandas med lite socker och kokas upp. Smält ner det nu mjuka gelantinen i marmeladen och låt svalna något.
Vispa grädden styv, och vänd försiktigt ner björnbären i grädden.
Ta styv plastfilm, (t. ex. OH-film som delas på längden) och klä springformen med. Lägg ner den ena bottnen och bred över björnbärsmarmelad. Häll på moussen och skaka formen lite så den fördelas jämt över kakan, lägg på den andra tårtbottnen och ställ att stelna i kylen över natten. Plastfilmen kan, när moussen stelnat lätt dras av kakan och lämna en snygg och jämn kant.

Vispa grädde ordentligt så den är styv men inte grynig. Kavla ut marsipanen, eller använd färdigkavlad. Var inte för snål, till den här kakans storlek är det på håret att den färdigköpta marsipanen räcker. Den får absolut inte bli för tunn, 3 mm är lagom tjock. Pensla den ena sidan med smält smör, detta förhindrar att marsipanen smälter av fukten från grädden om tårtan ska stå ett tag.

Täck kakan med grädde, tunt längs sidorna, ska bara ge en homogen färg, och agera lite klister för marispanen. På toppen kan man ha ett lite tjockare lager. Lägg gärna remsor av smörgåspapper runt om tårtan så inte fatet blir kladdigt. När all grädde är på, skrapa bort lite i underkanten så att det är lättare att lossa pappret. Torka bort eventuellt spill på fatet så det inte ser kladdigt ut.
Lägg försiktigt på marsipanlocket så mitt på det bara går att få det. Nu kommer pillgörat! Stressa inte utan ta det lungt och försiktigt, Spänn marsipanen ner över kanterna för att få en slät och oveckad kant. Använd gärna en "smother" för att trycka till kanterna.

För att skapa "skjortan" tog jag lite överbliven vit marsipan som jag kavlade till ca 5 mm tjocklek, Sedan skar jag till snibbarna, och vek den dubbel utan att pressa ihop för hårt. Slipsen kavlades till ca 3 mm och skars ut, knuten gjorde jag av en liten fyrkant som jag formade till en öppen kon, där i fäste jag överänden av slippsen. Mönstret är gjort av simpel köpeglasyr.
Receptet är utskrivet via Receptplatsen.se