Vörtbröd med must

Language :
Image source: Leif Olsson
Uploaded by: Coffie
Recipe created by: Coffie 5 years Man
Recipe source: Hemmets Veckotidning
Views: 886

Author comment:

Stora härliga vörtbröd med smak och doft av ingefära, pomerans och kryddnejlika.
Portions: 2 Cooking time: 130 min
Ingredients
Instruction (130 min)
Gör så här.
1. Häll kokande vatten över russinen.
2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter och must och värm det till 37 grader.
3. Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt sirap, kryddor och salt. Häll av vätskan från russinen, blanda ner dem i degen.
4. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta till en smidig, fast deg. Pudra över mjöl, täck med bakduk och låt jäsa 35 minuter.
5. Ta upp degen och arbeta den smidig på bakbordet med lite mjöl. Dela degen i två delar och forma två runda bröd. Lägg dem att jäsa på plåtar med bakpapper eller i väl mjölade jäskorgar. Låt dem jäsa 35 minuter under bakduk.
6. Tippa ut bröden ur jäskorgarna om du har jäst dem i korg. Grädda bröden på nedersta falsen ca 35 minuter. Pensla bröden med lite sirapsvatten och låt dem svalna under duk på galler.
Pensling
1/2 msk sirap + 1/2 dl vatten
Ugn 200 grader
Man kan öka pomeransskal, ingefära och kryddnejlikor en aning för mer smak.
Receptet är utskrivet via Receptplatsen.se