Rårörd jordgubbssaft + bärmoset som blir kvar

Language :
Image source: Egen
Uploaded by: Kruseskok
Recipe created by: Kruseskok 54 years Man
Recipe source:
Views: 1502

Author comment:

No comment by the author of this recipe.
Portions: 1 Cooking time: 90 min
Ingredients
Instruction (90 min)
Ca. 4 l.

Lägg jordgubbarna i en stor bunke och mosa de med en potatisstöt.
Koka upp vattnet och häll över.

Tillsätt citronsyra och rör om väl.
Täck bunken med lock eller plast, låt det svalna och ställ det sedan i kylen till nästa dag.
Sila saften i en silställning.
Låt det självrinna så mycket som möjligt.
Rör lite försiktigt bland bären mot slutet.
Rör ner socker i saften och rör ordentligt tills allt socker har löst sig.

Skumma saften.

Lös natriumbensoat i lite hett vatten och rör ner.
Häll upp saften i rena flaskor och sätt på kork direkt.
Man kan också frysa in en del, förvara annars i kyl.


Bärmoset/Jordgubbssylt:
Ca. 1 l.

Lägg bärmoset i en kastrull och tillsätt socker.
Koka upp och låt det småkoka i ca. 20 min.
Rör då och då.
Ta kastrullen från plattan och skumma noga.

Rör ut natriumbensoat i en liten mängd sylt och rör sedan ner det i resten.

Vill man ha lite fastare sylt kan man ta syltsocker eller kanske hälften av varje, det beror lite på hur mycket vätska som finns var bland bären.
Häll upp sylten direkt på varma rena burkar.
Sätt på lock och låt det svalna.
Förvara i kyl.
Frys ev. in en del.
Receptet är utskrivet via Receptplatsen.se